Waar komt die modder toch vandaan?

Een bekende vraag op zaterdagmiddag; waar komt die modder toch vandaan? Op scouting spelen we graag buiten en ja daar worden we weleens vies van. Als ik ouders spreek die voor het eerst met hun zoon of dochter op scouting komen, wordt meer buitenspelen vaak als reden voor Scouting genoemd. Nu het weer lente is, gaan we nog meer scoutingactiviteiten buiten doen. Vanaf nu zal ik elk kwartaal een blog schrijven over een achtergrond van het Scoutingspel, ditmaal waarom buitenspelen zo goed is voor kinderen.

Fantasie

Al rennend door het bos muntjes smokkelen voor een prinses, een kat en muis naspelen in een variant van tikkertje of het beschermen van een drakenkoningin. Direct toegegeven; voor buitenspelen op scouting heb je af en toe je fantasie nodig. Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat kinderen die veel buitenspelen beter hun fantasie ontwikkelen en fantasie is weer goed voor de ontwikkeling van uw kind!

Sociale vaardigheden

In veel van die fantasierijke spellen moeten de kinderen veel samenwerken. Ze leren om te overleggen en samen een tactiek te bedenken om het andere team (of de leiding) te verslaan. Hierin moeten ze zorgen dat hun eigen mening wordt gehoord, maar ook dat ze luisteren naar anderen en samen tot een plan komen; best ingewikkeld eigenlijk. Scoutingkinderen komen hier wel uit, want veel buitenspelen is een goede manier voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden, aldus TNO.

Zelfvertrouwen

Een blik die zegt: “Durf ik dit wel?”. Die blik kent iedereen wel van een kind bij een klimrek in de speeltuin. Bij buitenspelen gaan kinderen constant op zoek naar hun grenzen en verleggen ze deze. En wat geeft nou meer zelfvertrouwen dan voor het eerst in je leven zelfstandig de overkant van dat moeilijke klimrek te halen?

Omgaan met risico’s

Uit angst voor gevaar nemen we steeds meer risico’s weg uit het leven van kinderen. Dit zorgt ervoor dat ze zelf hier niet meer mee leren omgaan en op latere leeftijd dus niet om kunnen gaan met risico’s. Bij buitenspelen leren kinderen juist omgaan met risico’s. Uit een peiling van de Volkskrant blijkt dat 87% van de lezers vindt dat we ons teveel zorgen maken over kinderen. Kortom; tijd om kinderen meer vrij te laten buitenspelen en te lachen als blijkt dat ze een risico net iets verkeerd hebben ingeschat. Meestal komen ze er wel heelhuids vanaf!

Plezier

Wellicht nog wel het allerbelangrijkste. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat ruim 80% van alle kinderen het leuk vindt om buiten te spelen en ruim 50% dit vaker wilt doen. Gelukkig kunnen de kinderen op Scouting heerlijk buitenspelen en dat gunnen we ieder kind.

Mocht u zich op zaterdagmiddag nog eens mopperen op de modder denk dan hieraan: uw kind heeft een paar uur zijn of haar fantasie gebruikt, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen verbeterd, om leren gaan met risico’s EN veel plezier gehad. Wat is scouting eigenlijk leuk en veelzijdig!

Lisanne (Kayla) Klop, Column voor Scoutinggroep De Mohicanen Den Haag, maart 2016

Bronvermelding;
Werk maken van spelen, Froukje Hajer, 2016
Volkskrant, jan 2016
Belang van buitenspelen, TNO, 2012
Onderzoek buitenspelen, TNS NIPO, 2013

 

 

Bever oversloot verkleed viesworden tent

Related Posts