Scouts staan op actieve wijze stil bij Dodenherdenking

Afgelopen weekend hebben zo’n 60 jeugdleden van Scouting De Mohicanen een ronde langs verscheidene Haagse oorlogsmonumenten gemaakt. In de vorm van een groot spel hebben de scouts in de leeftijd 11 tot en met 15 jaar bij diverse oorlogsmonumenten stilgestaan. Bij ieder monument konden de scouts een informatieve opdracht doen waarmee ze inzicht kregen in waarom Dodenherdenking zo belangrijk is.

De Tweede Wereldoorlog ligt steeds verder weg en wordt daarmee minder persoonlijk. Om jongeren bij de Tweede Wereldoorlog te blijven betrekken, is het belangrijk dat de bestaande manieren van herdenken worden aangevuld. Scouting De Mohicanen heeft herdenken dit jaar tastbaar gemaakt door het organiseren van dit groot, interactief spel. De scouts werd gevraagd ook zelf enkele oorlogsmonumenten uit te zoeken, waar zij graag langs wilden gaan. Ter plaatse kregen zij opdrachten om te achterhalen waar het monument voor geplaatst is en welk verhaal het monument vertelt.

Jaarlijks verzorgen de oudste jeugdleden van Scouting De Mohicanen een erehaag bij de herdenking op de Haagse begraafplaats Westduin op Ockenburg. “Je ziet dat de mensen die herdenken, dankbaar zijn voor het gebaar dat wij maken.”, aldus Fleur, scout van 15 jaar. “Doordat wij er zijn, staan we samen stil bij degene die voor onze vrijheid zijn gestorven en denken we ook aan alle scouts die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor onze vrijheid. Dit soort momenten maken mij echt trots om scout te zijn.”

Scouts staan op actieve wijze stil bij Dodenherdenking Scouts staan op actieve wijze stil bij Dodenherdenking

Related Posts