Op kamp: toen en nu

De zomerkampen staan weer voor de deur! Bij Scouting organiseren vrijwilligers al sinds 1907 zomerkampen. Wat is er in die 109 jaar eigenlijk verandert aan die kampen? En wat niet? Het eerste kamp werd op Brownsea Island (Engeland) georganiseerd door Lord Robert Baden Powel (Baden Powell). Wat hij toen nog niet wist, is dat er vele kampen zouden volgen over de hele wereld! Hieronder lees je de meest interessante verschillen en overeenkomsten tussen toen (1907) en nu (2016).

Baden Powell is de oprichter van Scouting en een van zijn bekende visies op scouting was: ‘Scouting is a movement, because it moves forward. As soon as it stops moving, it becomes an Organisation, and is no longer Scouting.’ (Scouting is een beweging, omdat het constant ontwikkelt. Zodra het stopt met veranderen, wordt het een organisatie en is het niet langer Scouting). Hoe is dat bij de kampen van vandaag de dag?

Scouting alleen voor jongens? Echt niet!

De scouts uit het eerste kamp waren 16 Engelse jongens tussen de 10 en 17 jaar. Viel je niet in deze leeftijd of was je geen jongen? Dan had je pech. De afgelopen jaren is dat wel anders. In de loop der jaren zijn alle leeftijdsgroepen, van Bevers tot Roverscouts en leiding, vertegenwoordigd en zorgde de vrouw van Baden Powell, Olave, ervoor dat ook meiden mee mochten. Dit jaar gaan we dus allemaal op kamp en niet enkel de 10 tot 17 jarige jongens!

Wolven, stieren, raven en wulpen al 109 jaar oud

Heel typerend voor scoutingkampen is het werken in vaste groepjes. Die worden nesten, patrouilles of rondes genoemd. Dit is iets wat ook bij het allereerste kamp al zo was. De patrouilles op Brownsea Island heetten Wolven, Stieren, Raven en Wulpen en iedere patrouille had ook een eigen kleur. Deze namen wijken niet eens zoveel af van de huidige namen van de patrouilles bij onze scouts.

Vrije natuur of toch een kampstaf?

Het kampterrein, hoe zag dat eruit? Zoals de naam (Brownsea Island) doet vermoeden lag het kampterrein op een eiland, midden in de bossen. En ook nu nog zoekt de leiding ieder jaar naar een mooi kampterrein, midden in de natuur. Een van de onderdelen gaat dit jaar zelfs naar een eiland (Terschelling). Wel gaan we tegenwoordig naar meer georganiseerde terreinen met bijvoorbeeld een waterleiding of voor welpen naar clubgebouwen.

Een spannend thema maakt een herinnering voor altijd

In het eerste jaar had Baden Powell geen thema meegegeven aan het kamp. Tegenwoordig is dat juist een belangrijk onderdeel. Het enige ‘thema’ wat Baden Powell had, was een onderwerp van de dag. Bijvoorbeeld woodcraft of kamperen, maar de hele week in het thema Piraten of Wie is de mol? was destijds ondenkbaar.

Spelenderwijs leren

Het programma zelf is ook behoorlijk gemoderniseerd. Zo wordt de nadruk nu veel meer gelegd op spel en plezier, daar waar in de beginjaren met name het ontwikkelen van (outdoor)vaardigheden en leiderschapsvaardigheden centraal stonden. Deze vaardigheden worden nog wel ontwikkeld, maar zitten nu veel meer in de spelelementen van het programma verwerkt. Daarbij bleven de scouts in 1907 het hele kamp op het terrein (met uitzondering van de hike), nu gaan we ook regelmatig een kijkje in de omgeving nemen, zoals bij een zwembad.

Kortom…

Al met al zien we dat scouting met zijn tijd mee gegaan is en hierdoor een andere invulling geeft aan scoutingkampen, echter de basis is nog steeds hetzelfde. De woorden van Baden Powell staan na ruim een eeuw nog steeds overeind. Wat denk jij? Zou dat over 100 jaar nog steeds hetzelfde zijn?

Dit blog is geschreven door Lisanne (Kayla) Klop

Related Posts