De Mohicanen “marcheren” door de duinen

Dit jaar wordt de Duinenmars alweer voor de 66e keer gehouden. Voor vele Hagenezen en Hagenaars is de Duinenmars een begrip en evenzo voor vrijwel elke Mohicaan. Deelname aan de Duinenmars is namelijk een jaarlijks terugkerende activiteit.

De Duinenmars is een wandeltocht door het mooie duingebied en de aangrenzende groengebieden van Den Haag en omgeving. Men kan kiezen uit afstanden variërend van 5 km tot en 40 km voor de echte ‘die hards’. Ook aan mindervaliden is gedacht met een rolstoelvriendelijke route. Onderweg is een aantal drinkposten ingericht. Hoewel de duinen in principe dagelijks toegankelijk zijn voor een wandeling, kiezen toch bijna 15.000 mensen (in 2016) specifiek voor het weekend van de Duinenmars. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Naast het bezorgen van wandelplezier (en voor een enkeling blaren), heeft de Duinenmars ook nog een maatschappelijke functie. Van de opbrengsten uit de Duinenmars wordt namelijk 50 % besteed aan bevordering van activiteiten die het groepsniveau overstijgen voor jeugdleden van Scouting Nederland in de provincie Zuid-Holland. Voor activiteiten op groepsniveau komen uitsluitend bijzondere activiteiten in aanmerking. De andere 50 % wordt besteed aan door het bestuur aan te wijzen charitatieve doeleinden. Meer informatie is te vinden op www.duinenmars.nl.

Bij De Mohicanen lopen de Bevers doorgaans de 5 km, de Welpen de 10 km en de Scouts de 15 km (en vroeger de Explorers de 25 km). Voor sommige Mohicanen zijn de afstanden een ‘eitje’, voor andere Mohicanen is het motto “Laat je uitdagen” meer van toepassing (en wellicht voor een enkeling: “Laat je (weg)dragen”). Voor iedereen die de eindstreep haalt, wacht naast voldoening ook een medaille en vaak toch ook wel iets lekkers om de calorieën die zijn verbrand weer aan te vullen. De medailles werken met nummers, zodat je kunt bijhouden hoe vaak je de Duinenmars al hebt gelopen. Over uitdagingen gesproken, het blijft elk jaar weer diep nadenken over de hoeveelste keer men de Duinenmars loopt.

Door deelname aan de Duinenmars dragen de Mohicanen zelf ook een steentje bij aan de goede doelen van de Duinenmars. De Mohicanen hebben in het verleden een beroep gedaan op de Duinenmars, bijvoorbeeld bij verbouwingen, bij het organiseren van regioactiviteiten of in het geval van een jubileum.

De eerstvolgende Duinenmars is op zaterdag 8 en zondag 9 april 2017. Via de onderdeelsleiding volgt de informatie over de verzamelplaats en verzameltijd op zaterdag. Natuurlijk lopen we de Duinenmars in Scoutfit en hebben we goede wandelschoenen aan. Voor iedereen die meedoet, een mooie tocht toegewenst. Loop je zaterdag 8 april niet mee, maar ben je wel op zoek naar een uitdaging? Dan ben je ook van harte welkom op de Klusdag van De Mohicanen in de Wigwam.

Related Posts