In het teken van teken

Teken (Ixodida) vormen een orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Samen met de mijten vormen zij de onderklasse der Acarina. Teken zijn nauw verwant aan de mijten, maar de precieze relatie is onduidelijk. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren: ze bijten zich vast in de huid en laten zich na een bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen. Het dier waarop de teek leeft, wordt gastheer genoemd. Bekende gastheren van teken zijn vogels, reptielen en verschillende zoogdieren. Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen, ze worden daarom een vector genoemd. Na de steekmuggen zijn teken de belangrijkste verspreiders van pathogenen. De bekendste Europese teek, die tevens een overbrenger is van Lymeziekte en FSME, is de schapenteek (Ixodes ricinus).

Tot zover Wikipedia 🙂 Het moge duidelijk zijn dat teken nare beestjes zijn. Scouts kunnen ook gewilde gastheren zijn (in de categorie zoogdieren). Immers, we spelen graag buiten, onder meer in de natuur. Met de zomerkampen in aantocht zijn we weer extra bedachtzaam op teken. De EHBO-kist wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van handig gereedschap om een eventuele teek van het lichaam te verwijderen. Alle onderdelen hebben het zogenoemde tekenformulier ontvangen. Hierop kan de leiding aangeven waar ze een teek hebben verwijderd bij een scout, zodat bij thuiskomst deze plek in de gaten kan worden gehouden.

Tijdens het zomerkamp worden de kinderen met enige regelmaat gecontroleerd op teken. Een bezoekje aan het zwembad is in dat opzicht niet alleen handig om iedereen weer wat schoner te krijgen. Kinderen worden gevraagd om zelf ook eventuele verdachte “zwarte puntjes” in de gaten te houden. Vaak is het een stukje vuil dat  voor een teek wordt aangezien. Soms hebben ze letterlijk en figuurlijk beet en moet de tekentang er aan tepas komen om de teek op correcte wijze te verwijderen. De jongens- en meisjesscouts wordt gevraagd om ook bij elkaar te kijken op plekken waar je met je eigen ogen wat minder gemakkelijk bij kunt als ze toch aan het omkleden zijn in de tent.

Met deze (voorzorgs)maatregelen hopen we dat niemand gevolgen beleeft van een tekenbeet. We zien liever dat onze scouts een mooie zomerkampherinnering overhouden. Eenieder die op zomerkamp gaat, een gigantisch gave beleving gewenst en laat je niet bang maken. Take it and leave it!

Related Posts