Scouting De Mohicanen op internationaal kamp met Engelse zustergroep

Zo’n 80 jeugdleden en 20 vrijwilligers van Scouting De Mohicanen vertrekken op 7 augustus naar kampterrein De Kluis in het Belgische St.-Joris-Weert om voor elf dagen hun tenten op te slaan. Op De Kluis ontmoeten ze 75 scouts van hun Engelse zustergroep uit Ilkley, Yorkshire. Hoewel De Mohicanen al 46 keer eerder op zomerkamp zijn geweest met hun Engelse zustergroep, is dit de eerste keer dat het kamp niet in Engeland of Nederland plaatsvindt. De activiteiten zijn als vanouds weer divers en uitdagend en nu voor iedereen in een onbekende omgeving.

Scouting De Mohicanen heeft al zeventig jaar een link met de Engelse 1st Ben Rhydding Scouts. Het eerste gezamenlijke zomerkamp vond plaats in Engeland in 1948; destijds zeer bijzonder om overzees op kamp te gaan. Sinds 1975 is de link uitgebreid met de 2nd Ilkley Guides; toen vooruitstrevend dat jongens en meisjes gezamenlijk op kamp gingen. Vanaf het begin bestond de zomerkampcyclus uit een kamp in Engeland, een kamp in Nederland en een eigen kamp. De gezamenlijke kampen bestonden uit een week kamperen en een week in gastgezinnen.

Bianca Rouwenhorst, groepsvoorzitter van De Mohicanen: “De link wordt zeer gewaardeerd door onze jeugdleden, hun ouders en onze vrijwilligers. Wel merkten we dat er voor onze vrijwilligers nieuwe energie nodig was om de link in stand te houden. Voorheen werd een kamp altijd door de ontvangende groep georganiseerd. Door een kamp in een ander land dan Nederland of Engeland te organiseren is het een heuse co-productie van beide groepen, wat ook een leuke uitdaging is voor onze vrijwilligers. We hebben er met z’n allen heel veel zin in.”

Het internationale kamp bestaat uit drie subkampen: jongensscouts (11 t/m 15 jaar), meisjesscouts (11 t/m 15 jaar) en explorers (jongeren van 15 t/m 18 jaar). Elk subkamp heeft zijn eigen programma met thema en tevens zijn er een aantal gezamenlijke activiteiten, zoals het kampvuur en het bezoeken van de grotten van Han. De scouts werken in groepjes en moeten in hun eigen gebouwde keuken zelf hun maaltijden bereiden. Overdag trekken ze erop uit om de omgeving te ontdekken en nieuwe ervaringen op te doen. De explorers koken en eten gezamenlijk als ze op het kampterrein zijn; zij gaan verder in groepjes een meerdaagse expeditie lopen met bepakking. Naast de subkampen is er ook kampstaf mee die zorgt voor de logistiek waaronder de boodschappen en de verdeling hiervan onder alle groepjes.

Naast het internationaal kamp blijven de gezamenlijke kampen in Engeland en Nederland ook bestaan; de zomerkampcyclus is nu zesjarig geworden. Het verblijven in gastgezinnen is van toegevoegde waarde, omdat de kinderen op deze manier echt kennis maken met de lokale cultuur en tradities. Tijdens de zomerkampen ontstaan er hechte vriendschappen en het afscheid nemen valt soms dan ook zwaar. Er zijn verscheidene voorbeelden van Mohicanen uit Den Haag en Ilkley die elkaar nog blijven opzoeken. “Dit bewijst ook dat we moeten blijven investeren in de link met onze Engelse zustergroep”, aldus Bianca Rouwenhorst.

Related Posts