Scouting De Mohicanen herdenkt op drie plaatsen

Scouting De Mohicanen is dit jaar op drie plekken in Den Haag aanwezig om ondersteuning te verlenen bij de plechtigheden in het kader van Dodenherdenking. Evenals voorgaande jaren, wordt op Begraafplaats Westduin in Ockenburgh door een groot aantal scouts een erewacht gehouden tijdens de herdenkingsdiensten, en draagt een aantal oudste scouts de kransen bij het monument in de Heesterbuurt. Dit jaar wonen de wat jongere scouts de Nationale Kinderherdenking in Madurodam bij. Op deze manier geeft Scouting De Mohicanen op een zinvolle en indrukwekkende wijze de boodschap door dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Sinds een aantal jaren zet Scouting De Mohicanen zich actief in tijdens de Dodenherdenking in Den Haag. De Mohicanen is vereerd dat zij dit jaar via Scouting Nederland benaderd zijn om medewerking te verlenen aan de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. Samen met Scouting Sint Jorisgroep 5 verzorgen zij een lint van kinderen rondom de “Golden Circle”. Dit is een plek waar tijdens de herdenking alleen kinderen gewenst zijn. De Nationale Kinderherdenking wordt gezien als een van de grootste herdenkingen van Nederland naast die op de Dam en de Waalsdorpervlakte. Voor de jonge scouts is dit een bijzondere ervaring om stil te staan bij vrijheid.

Bij de herdenking op Begraafplaats Westduin is destijds op initiatief van een aantal vrijwilligers van De Mohicanen contact gezocht met de organisatie, wat tot een goede samenwerking heeft geleid. Voor de Heesterbuurt werd De Mohicanen benaderd door het wijkberaad, wat inmiddels ook een jaarlijkse traditie is geworden. Rondom Dodenherdenking staan de vrijwilligers van De Mohicanen ook tijdens hun wekelijkse programma stil bij het thema ‘Vrijheid’.

Alle drie herdenkingsplekken zijn overigens bijzonder. Op Begraafplaats Westduin staat het monument voor de leden van de Stijkelgroep, een verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog. Het vormen van de erewacht op deze plek wordt door overlevenden, nabestaanden en andere aanwezigen zeer gewaardeerd. De scouts zelf zijn ook onder de indruk van de sfeer en beseffen dat er veel leed is geweest (en nog steeds is). Ter hoogte van de Plaquette Slachtoffers V2 Heesterbuurt en omstreken stortte op 1 januari 1945 een V2-raket neer, waarbij 24 doden waren te betreuren, de dodelijkste aanslag in Den Haag. Het verhaal van een overlevende van deze aanslag tijdens de herdenkingsdienst maakt ieder jaar een diepe indruk op de aanwezigen.

Related Posts