Kom mee naar buiten allemaal

In april 2018 berichtte Jantje Beton dat uit onderzoek onder (groot)ouders en kinderen is gebleken dat er dramatisch minder buiten wordt gespeeld. Grote generatieverschillen in spelen worden duidelijk zichtbaar. Daar waar (groot)ouders vroeger massaal naar buiten gingen, spelen kinderen nu binnen. In vergelijking met 2013 is het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt in de buurt gedaald van 20% naar 14%! Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er dus meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buitenspelen. Het volledig onderzoek is te downloaden van de website van Jantje Beton. De Mohicanen collecteren jaarlijks voor Jantje Beton. Enerzijds omdat de helft van de opbrengst voor de eigen vereniging is. Anderzijds om een (maatschappelijke) bijdrage te leveren om buiten spelen in het algemeen te stimuleren. Hiervoor staat Jantje Beton.

Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat buitenspelen niet alleen leuk, maar ook belangrijk is voor opgroeiende kinderen. Buitenspelen bevordert de ontwikkeling van motorische, cognitieve en sociale vaardigheden. Buitenspelende kinderen bewegen over het algemeen meer dan kinderen die niet buitenspelen. Er is dan ook een verband tussen buitenspelen en gezondheid. Contact met de natuur kan ervoor zorgen dat kinderen zich beter concentreren, meer zelfbeheersing tonen en minder vaak last hebben van psychische problemen, zoals depressie. Bovenal ervaren kinderen plezier aan buitenspelen. Daarbij geldt: hoe uitdagender de speelruimte, hoe meer vaardigheden een kind zich letterlijk spelenderwijs eigen maakt. Vaardigheden als samenwerken en creatieve oplossingen bedenken voor uitdagingen die ze in de natuur tegenkomen zijn hier voorbeelden van.

Scouting Nederland heeft in 2015 onderzoek uitgevoerd naar buiten spelen. Onderstaand de belangrijkste bevindingen op een rijtje. Het volledig onderzoek is te downloaden via dezelink (maar eigenlijk moeten we je niet aanmoedigen om langer achter het beeldscherm te ‘koekeloeren’):

  • De meerderheid van de respondenten (87,1%) beoordeelt de bijdrage van Scouting aan buitenspelen als ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Bijna alle activiteiten vinden buiten plaats en bij Scouting ontwikkelen kinderen zich op die manier spelenderwijs.
  • Digitalisering is de grootste zorg van ouders. Maar liefst 93,9% van de ouders noemt concurrentie van computer, tablet, mobiel of televisie als de belangrijkste reden waarom hun kinderen minder buitenspelen.
  • Ook de afwezigheid van voldoende uitdagende buitenruimte is volgens meer dan 30% van de ouders reden voor kinderen om minder buiten te spelen.
  • Het overgrote deel van de ouders (71,4%) ziet plezier en ontlading als het belangrijkste aspect van buitenspelen.
  • Ook vindt 59,9% van de ouders gezondheid een belangrijke betekenis van buitenspelen.

Voor een scoutinggroep in de grote stad is Scouting De Mohicanen gezegend met de locatie. De Bosjes van Pex bieden vele mogelijkheden om buiten te spelen en ook het strand en de duinen zijn op loopafstand. Uit de ouderenquête die recentelijk is uitgevoerd werd locatie ook genoemd als een van de sterke, positieve punten van de groep. Onze vrijwilligers zorgen er in de programma’s dan ook voor dat er met grote regelmaat erop wordt uitgetrokken. In de scoutingwet zeggen we niet voor niets: “Een scout trekt er samen met anderen op uit om de wereld te ontdekken”. Of als parodie op een reclameslogan: “Buiten begint bij de Bevers”.

“Hoort zegt het voort”. Ken jij kinderen die ook niet of nauwelijks buiten komen? Trek ze vanachter hun tablet, smartphone of televisie en neem ze een keer (of vier) mee naar De Mohicanen. Geheid dat ze daarna ook lid willen worden van scouting, omdat ze ontdekken dat de echte, en eigenlijk ook de fantasiewereld van scouting zo veel meer te bieden heeft dan de digitale dan wel virtuele wereld. O ja, voor onze ouders hebben we in het weekend van 9 en 10 februari 2019 weer wat leuks in petto: onze jaarlijkse Beretocht. Ook dit een mooie voorbeeld van buitenspelen. Via puzzels moet de route worden gevonden die je met je groep leidt door een mooi stukje Nederlands natuur. Lees meer hierover op onze website.

Related Posts