Over ons

De Mohicanen in een notendop

Scouting De Mohicanen is een scoutinggroep in het westelijk deel van Den Haag. Ons clubhuis, genaamd de Wigwam, ligt in de Bosjes van Pex, een groengebied tussen de Vogelwijk en de Bloemenbuurt, nabij het strand. Onze scoutinggroep biedt plaats aan kinderen en jongeren van 6 t/m 23 jaar en aan vrijwilligers van 18 jaar en ouder. Afkomst en geloof spelen hierbij geen rol. De groep is verdeeld in diverse leeftijdsgroepen, waarin kinderen en jongeren met leeftijdsgenoten bezig zijn met het veelzijdige spel van scouting. Onze groep telt ruim tweehonderd jeugdleden en veertig vrijwilligers.

Scouting De Mohicanen is lid van Scouting Nederland en op deze manier ook onderdeel van de wereldwijde scoutingbeweging: de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) en de World Organization of the Scout Movement (WOSM). Ons internationaal karakter heeft een bijzonder tintje door de hechte band die we al decennia hebben met een Engelse zustergroep. Ter gelegenheid van ons 75-jarig bestaan is Scouting De Mohicanen in 2014 onderscheiden met de Koninklijke erepenning.

Jaarlijks stelt Scouting De Mohicanen voorafgaand aan het kalenderjaar een jaarplan op en stelt het na afloop van het kalenderjaar een jaarverslag vast. Het jaarplan en het jaarverslag geven een overzichtelijk beeld van de activiteiten van Scouting De Mohicanen. Geïnteresseerd? Download dan het jaarverslag 2018 en/of het jaarplan 2019. Op deze pagina vindt u verder nog een beknopte beschrijving van onze activiteiten.

Een scoutingseizoen bij De Mohicanen loopt gelijk aan een schoolseizoen. Vrij snel na de start van een nieuw seizoen vindt het ‘overvliegen’ plaats: de oudste kinderen van een onderdeel gaan over naar het volgend onderdeel. Dit gebeurt meestal op een spectaculaire manier, via hindernissen of mechanische constructies. Een paar weken later worden deze kinderen formeel geïnstalleerd bij hun nieuwe onderdeel.

Dat we met zoete kinderen te maken hebben, blijkt een paar maanden later uit het bezoek van Sinterklaas. December is sowieso een feestmaand, want veel onderdelen vieren ook kerst met een (zelfgemaakt) ontbijt, lunch of juist diner. In de kerstvakantie zijn geen bijeenkomsten. In de overige schoolvakanties, de zomervakantie uitgezonderd, gaan overigens de bijeenkomsten gewoon door.

De eerste bijeenkomst van het nieuwe kalenderjaar staat in het teken van de nieuwjaarsopening, waarbij we met onze jeugdleden en hun ouders het nieuwe jaar inluiden. Rond de voorjaarsvakantie is er de Beretocht, een nachtelijke wandeltocht van zo’n 20 kilometer (exclusief dwalingen) door een mooi stukje Nederland. Deze activiteit is voor explorers, roverscouts, vrijwilligers, ouders van leden en oud-leiding. De kinderen lopen in deze periode vaak overdag de mini-variant. En als we nog niet genoeg gewandeld hebben, lopen we begin april mee met de Duinenmars, variërend van de 5 tot en met de 25 kilometer.

Als De Mohicanen een lustrum hebben te vieren, dan gaan we met z’n alle op groepsweekend. Dit is elke keer weer een groot spektakel. Periodiek organiseren we ook een groepsdag. Dan gaan we met de gehele groep op excursie. Voor onze vrijwilligers worden ook specifieke activiteiten georganiseerd, zoals leidersweekenden en activiteiten onder de noemer van leiding uitjes initiatief (LUI-activiteit).

Naast deze activiteiten heeft elk onderdeel ook zijn eigen bijzondere programma’s. Een aantal keren per jaar gaat een onderdeel op weekendkamp. De jongere onderdelen overnachten in het clubhuis, terwijl de oudere onderdelen op een van de terreinen in de omgeving in tenten kamperen. Verder zijn er ook per onderdeel diverse regioactiviteiten door het jaar heen als een sport- en speldagen, kookwedstrijden en disco’s. Het hoogtepunt van het jaar zijn de zomerkampen. De bevers logeren hierbij in het eigen clubhuis. De welpen gaan in de eerste week van de zomervakantie een hele week naar een ander clubhuis. De scouts en explorers gaan een week kamperen. Hierbij wordt het kamp in Engeland gevolgd door een week logeren bij een gastgezin. Als onze Engelse zustergroep in Nederland is, wordt deze ondergebracht bij gastgezinnen in Den Haag. Tijdens eigen kampen gaan de explorers en roverscouts naar het buitenland voor en periode van ongeveer tien dagen.